<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=kla4t1zDGU20kU" style="display:none" height="1" width="1" alt="">

Phishing in de zorgsector

by Cybersprint Blog Jan 3, 2019

In december is het, naast de gezellige tijd van lichtjes, Mariah Carey en cadeautjes, ook de tijd om de zorgverzekering weer onder de loep te nemen.
Op televisie, radio en in print bieden de verzekeraars en vergelijkers de ene na de andere deal om mensen te laten overstappen of hun zorgverzekeringspakketten aan te passen. Dit is geen slechte ontwikkeling. Jaarlijks kunnen bepalen aan welke dekking je behoefte hebt leidt tot een beter toegesneden zorgverzekering. Maar we moeten wel goed op blijven letten tijdens het afsluiten.

Wanneer meer dan een miljoen Nederlanders voor honderden euro’s aan contracten af gaan sluiten, gaat daar een hoop geld in om. En daar komen helaas soms ook criminelen op af. Hopelijk weet iedereen ondertussen van het bestaan en de risico’s van phishing emails af. Hierbij doen cybercriminelen zich voor als een vertrouwde organisatie, en vragen ze om inlog-, persoonlijke- of financiële gegevens. Het is daarom altijd van belang op uw hoede te zijn wanneer u een email van een afwijkende afzender of met een vreemd verzoek krijgt.

Zorgelijke phishing email CAK

Een recent voorbeeld van een phishing email kwam begin december aan het licht. Er werd een phishing email gestuurd, zogenaamd vanuit het Centraal Administratie Kantoor (CAK) – een publieke dienstverlener die voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wetten en regels vertaalt naar dienstverlening, zo ook voor de zorgpremies. Het verstuurde bericht staat hiernaast. Het CAK was hiervan al snel op de hoogte.

In de email wordt gesteld dat er een betalingsachterstand is ontstaan voor de zorgverzekering. Om verdere boetes te voorkomen dient er €87,95 overgemaakt te worden naar het vermelde rekeningnummer. Dit bericht maakte gebruik van de officiële logo’s en organisatienaam van het CAK en gaf ontvangers slechts twee dagen de tijd, wat kan zorgen voor extra druk en haastige beslissingen; precies waar de cybercriminelen op uit zijn. Het gehaaide van dit bericht is dat het op dezelfde dag is verstuurd als de officiële bekendmaking van de tarieven door het CAK, waardoor er daadwerkelijke feiten in worden genoemd.
De maandelijkse tarieven kloppen wel, maar het ‘openstaande’ bedrag is fictief.

Phishing websites

Phishing websites

Op dezelfde manier als de phishing emails, bestaan er ook complete phishing websites. Hierbij bouwt een cybercrimineel een website na, zodat deze net lijkt op de site van een vertrouwde bron. Wanneer je inlogt in je account krijgt de eigenaar van de site direct inzicht in jouw inloggegevens. Aangezien zorgverzekeraars zowel persoonlijke als financiële informatie vragen, kunnen mensen bij het inloggen op een phishingsite uiteindelijk het slachtoffer worden van identiteitsfraude of misbruik van bankgegevens.

Om een phishing website zo overtuigend mogelijk te laten zijn, registreert een cybercrimineel een domeinnaam die zo dicht mogelijk bij de originele naam komt. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Bijvoorbeeld op basis van typefouten, of op karakters die lijken op de oorspronkelijke letters, zogenaamde homogliefen. Voorbeelden hiervan zijn het omgekeerde uitroepteken ‘¡’ i.p.v. de letter ‘i’ en de Latijnse letter ‘ƿ’ voor de ‘p’. Als dit de enige afwijking in een link is, kan het moeilijk zijn deze te ontdekken.

Phishing zorgverzekeringen ontmaskerd

Het Nederlandse cyber security bedrijf Cybersprint heeft domeinnamen gevonden waarvan de geregistreerde URL’s websites voor zorgverzekeringen aanduiden, maar de content nog ontbreekt. Dit is een methode waarbij cybercriminelen een domeinnaam aanmaken, de content bouwen en daarna de phishing website op een geschikt moment live zetten.

Het lastige is dat het nu nog niet duidelijk te zeggen is dat deze sites op die manier gebruikt gaan worden. Het kan namelijk ook zo zijn dat deze sites automatisch doorlinken naar reeds bestaande zorgvergelijkers. In deze gevallen zijn de URL’s geregistreerd onder namen die potentieel wél echt kunnen zijn. Beheerders van dit soort sites zouden na het inrichten van de inhoud bijvoorbeeld ook kunnen betalen voor een hoge advertentie-positie op de Google zoekresultaten. Dit vergroot de kans dat mensen op deze link gaan klikken en persoonlijke gegevens achterlaten.

Wat kunt u doen?

U bent zelf de belangrijkste filter voor verdachte berichten. Vertrouw op uw onderbuikgevoel en bel bij twijfel de oorspronkelijk bedoelde organisatie, via het telefoonnummer dat u zelf op de juiste site vindt. Zorg ervoor dat u alert blijft. Dan gaat u goed verzorgd – niet bézorgd – het nieuwe jaar in.

Het detecteren en neerhalen van phishing websites, -emails, -accounts, en -applicaties behoort tot één van de diensten van Cybersprint. De geautomatiseerde tool monitort 24/7 op de merknaam van een organisatie en brengt hiermee de complete online footprint in kaart. Zo wordt iedere digitale kwetsbaarheid gecategoriseerd en wordt het volledige digitale aanvalsoppervlak inzichtelijk voor de organisaties.

Lees meer over de manier waarop Cybersprint met het Digital Risk Protection platform organisaties kan beschermen tegen cybercriminaliteit.

Participating in the global 2019 Urban Resilience Summit

From 8-11 July 2019, the 100 Resilient Cities network will pay a visit to The Hague and Rotterdam to join the 2019 Urban Resilience Summit. The visitors will visit the Cyber Living Lab at The Hague Security Delta campus, where participants, representing cities from all over the world, will join to learn about the innovation processes and best practices. Cybersprint will present and demonstrate their Digital Risk Protection platform with features especially developed to scan the digital footprint and help a city’s cyber resilience.

read more

The Rise of Automated Hacking

There is a shift in the way cyber criminals are targeting organisations. The methods of mass phishing and hacking are making way for more directed and personalised attacks. They carefully select their targets and craft convincing messages. However, that takes much more time and preparation. To make up for that, they now use automated techniques to carry out attacks. How can you protect your organisation from this emerging threat? 

read more

Cybersprint at Infosecurity Europe

Cybersprint will be participating in the Infosecurity Europe in London, from 4-6 June 2019. Our stand will be located in the Holland IT Security House at stand M40. We invite you to come and pay us a visit and learn more about overcoming your organisation’s cyber security challenges with our Digital Risk Protection solutions. Moreover, our colleague Robert Krenn will present on the value of ‘automated hacking’ on Thursday 6 June.

read more

Do you have a question?

Our experts have the answers

Contact us