<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=kla4t1zDGU20kU" style="display:none" height="1" width="1" alt="">
Contact us
Free Quickscan →
Cybersprint Digital Risk Protection Platform

The Cybersprint Platform

We’ve developed a unique Digital Risk Protection SaaS-platform that works 24/7 as an automated ethical hacker, continuously in search of online vulnerabilities. Read more

Cybersprint provides realtime insights

Make the world more cyber-secure

Cybersprint protects organisations by providing real-time insights into their online footprint. Read more

Phishing in de zorgsector

by Cybersprint Jan 3, 2019

In december is het, naast de gezellige tijd van lichtjes, Mariah Carey en cadeautjes, ook de tijd om de zorgverzekering weer onder de loep te nemen.
Op televisie, radio en in print bieden de verzekeraars en vergelijkers de ene na de andere deal om mensen te laten overstappen of hun zorgverzekeringspakketten aan te passen. Dit is geen slechte ontwikkeling. Jaarlijks kunnen bepalen aan welke dekking je behoefte hebt leidt tot een beter toegesneden zorgverzekering. Maar we moeten wel goed op blijven letten tijdens het afsluiten.

Photo Credit goes to Marco Verch.
Creative Commons License
This photo is licensed under a Creative Commons Attribution 2.0 Generic License

Wanneer meer dan een miljoen Nederlanders voor honderden euro’s aan contracten af gaan sluiten, gaat daar een hoop geld in om. En daar komen helaas soms ook criminelen op af. Hopelijk weet iedereen ondertussen van het bestaan en de risico’s van phishing emails af. Hierbij doen cybercriminelen zich voor als een vertrouwde organisatie, en vragen ze om inlog-, persoonlijke- of financiële gegevens. Het is daarom altijd van belang op uw hoede te zijn wanneer u een email van een afwijkende afzender of met een vreemd verzoek krijgt.

Zorgelijke phishing email CAK

Een recent voorbeeld van een phishing email kwam begin december aan het licht. Er werd een phishing email gestuurd, zogenaamd vanuit het Centraal Administratie Kantoor (CAK) – een publieke dienstverlener die voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wetten en regels vertaalt naar dienstverlening, zo ook voor de zorgpremies. Het verstuurde bericht staat hiernaast. Het CAK was hiervan al snel op de hoogte.

In de email wordt gesteld dat er een betalingsachterstand is ontstaan voor de zorgverzekering. Om verdere boetes te voorkomen dient er €87,95 overgemaakt te worden naar het vermelde rekeningnummer. Dit bericht maakte gebruik van de officiële logo’s en organisatienaam van het CAK en gaf ontvangers slechts twee dagen de tijd, wat kan zorgen voor extra druk en haastige beslissingen; precies waar de cybercriminelen op uit zijn. Het gehaaide van dit bericht is dat het op dezelfde dag is verstuurd als de officiële bekendmaking van de tarieven door het CAK, waardoor er daadwerkelijke feiten in worden genoemd.
De maandelijkse tarieven kloppen wel, maar het ‘openstaande’ bedrag is fictief.

Phishing websites

Phishing websites

Op dezelfde manier als de phishing emails, bestaan er ook complete phishing websites. Hierbij bouwt een cybercrimineel een website na, zodat deze net lijkt op de site van een vertrouwde bron. Wanneer je inlogt in je account krijgt de eigenaar van de site direct inzicht in jouw inloggegevens. Aangezien zorgverzekeraars zowel persoonlijke als financiële informatie vragen, kunnen mensen bij het inloggen op een phishingsite uiteindelijk het slachtoffer worden van identiteitsfraude of misbruik van bankgegevens.

Om een phishing website zo overtuigend mogelijk te laten zijn, registreert een cybercrimineel een domeinnaam die zo dicht mogelijk bij de originele naam komt. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Bijvoorbeeld op basis van typefouten, of op karakters die lijken op de oorspronkelijke letters, zogenaamde homogliefen. Voorbeelden hiervan zijn het omgekeerde uitroepteken ‘¡’ i.p.v. de letter ‘i’ en de Latijnse letter ‘ƿ’ voor de ‘p’. Als dit de enige afwijking in een link is, kan het moeilijk zijn deze te ontdekken.

Phishing zorgverzekeringen ontmaskerd

Het Nederlandse cyber security bedrijf Cybersprint heeft domeinnamen gevonden waarvan de geregistreerde URL’s websites voor zorgverzekeringen aanduiden, maar de content nog ontbreekt. Dit is een methode waarbij cybercriminelen een domeinnaam aanmaken, de content bouwen en daarna de phishing website op een geschikt moment live zetten.

Het lastige is dat het nu nog niet duidelijk te zeggen is dat deze sites op die manier gebruikt gaan worden. Het kan namelijk ook zo zijn dat deze sites automatisch doorlinken naar reeds bestaande zorgvergelijkers. In deze gevallen zijn de URL’s geregistreerd onder namen die potentieel wél echt kunnen zijn. Beheerders van dit soort sites zouden na het inrichten van de inhoud bijvoorbeeld ook kunnen betalen voor een hoge advertentie-positie op de Google zoekresultaten. Dit vergroot de kans dat mensen op deze link gaan klikken en persoonlijke gegevens achterlaten.

Wat kunt u doen?

U bent zelf de belangrijkste filter voor verdachte berichten. Vertrouw op uw onderbuikgevoel en bel bij twijfel de oorspronkelijk bedoelde organisatie, via het telefoonnummer dat u zelf op de juiste site vindt. Zorg ervoor dat u alert blijft. Dan gaat u goed verzorgd – niet bézorgd – het nieuwe jaar in.

Het detecteren en neerhalen van phishing websites, -emails, -accounts, en -applicaties behoort tot één van de diensten van Cybersprint. De geautomatiseerde tool monitort 24/7 op de merknaam van een organisatie en brengt hiermee de complete online footprint in kaart. Zo wordt iedere digitale kwetsbaarheid gecategoriseerd en wordt het volledige digitale aanvalsoppervlak inzichtelijk voor de organisaties.

Lees meer over de manier waarop Cybersprint met het Digital Risk Protection platform organisaties kan beschermen tegen cybercriminaliteit.

Comparing Germany's Digital Risk to Western Europe's

Cybersprint is expanding their services in Germany. The development and awareness of cyber security in the German markets is interesting to see. This inspired us to make a comparative analysis of the cyber-resilience between German organisations and those in the rest of Western Europe. Does the German approach to regulatory control and cybersecurity result in a noticeable difference?

read more

How banks can avoid biting in a phisher's hook

How do you rob a bank in 2019? Forget balaclavas, safecrackers and getaway cars. All you need is a laptop, some software and a little imagination. The result? A phishing “business”, which fools online banking users into thinking they are logging into their account, when they are actually giving away their login details to cybercriminals. Bank customers have always been the easy target in this kind of scam. A report from Kaspersky Labs found that almost 50% of phishing campaigns used this method. But as banks have improved their fraud prevention measures to protect their customers, the focus of the phishers has broadened to include the banks themselves.

read more

Cyber-resilience for government: how safe are you and your citizens?

As more and more public services go online, citizens need to feel they can trust governments with their data – especially those reluctant to start using digital versions of familiar services such as passport renewal or residency registration. Moreover, sensitive government documents and sensitive communication channels between departments and politicians need to be kept secure, even as cyberthreats become increasingly sophisticated and effective. Digital Risk Protection (DRP) solutions are a key element of cyber-defence strategies for public sector organisations when it comes to keeping citizens, politicians and their data safe.

read more

Do you have a question?

Our experts have the answers

Contact us