80% van de Nederlandse vakantiegangers gebruikt ‘onveilige’ openbare WiFi-netwerken

by | 02-08-2018 | Blog

2 augustus 2018 – Nederland gaat massaal op vakantie deze zomer en neemt daarbij mobiele telefoons, tablets of zelfs laptops mee. Daarmee wordt veelvuldig gebruik gemaakt van openbare WiFi-netwerken in hotel, café, vakantiepark of op het vliegveld. Het Haagse cyber security bedrijf Cybersprint heeft onderzocht dat 80% van de Nederlandse vakantiegangers gebruik maakt van openbare WiFi-netwerken, zonder bekend te zijn met de digitale gevaren.

De mobiele apparatuur wordt vaak gebruikt om via internet contact te houden met het thuisfront en om via sociale media te laten weten hoe fantastisch de vakantie is, maar soms ook om nog even wat te werken of online geld over te maken. Wanneer je inlogt op een openbaar WiFi-netwerk kan een cybercrimineel toegang krijgen tot jouw apparaat en de vertrouwelijke informatie in jouw netwerk.

Goed voorbereid op vakantie

Vanuit alle hoeken krijgen vakantiegangers het advies om goed voorbereid op pad te gaan: uitgerust rijden, goede zonnebescherming en oppassen bij banktransacties in het buitenland luidt het devies. Maar over bescherming tegen internetcriminaliteit denkt men vaak niet na? Ondanks dat de Nederlandse databundel voor internetgebruik inmiddels binnen de gehele EU tegen dezelfde kosten is te gebruiken, maken veel Nederlanders toch gebruik van gratis onveilige openbare WiFi-faciliteiten. Vakantie accommodaties of horeca gelegenheden bieden hun gasten deze service gratis aan, waarbij we niet weten hoe die open WiFi-netwerken zijn ingericht of beschermd.

Gebruik openbare WiFi-netwerken

Ruim 80% van de vakantiegangers maakt gebruik van openbare WiFi-netwerken, hiervan doet 75% dit om e-mails te checken of zoekmachines te gebruiken en ruim 60% voor sociale media. Opvallend is dat zelfs ruim 30% de openbare WiFi-netwerken gebruikt voor internetbankieren, waarbij de gevolgen van fraude door stelen van bankgegevens heel groot kunnen zijn. Maar ook gebruikt ruim 13% de openbare WiFi-netwerken voor zakelijke doeleinden.

Internetcriminelen

Bekend is dat internetcriminelen de open Wifi-netwerken ook goed weten te vinden. Hier kunnen ze vrij gemakkelijk binnendringen om rond te struinen in persoonlijke gegevens en e-mails. Maar ook kunnen ze de hand leggen op wachtwoorden van bijvoorbeeld social media, webshop accounts of bedrijfsnetwerken. De gevolgen hiervan kunnen aanzienlijk zijn. Identiteitsfraude, het lekken van bedrijfsgeheimen, frauduleuze overboekingen of het ‘kapen’ van foto’s of andere dierbare documenten.

Zakelijk gebruik

Voor een bedrijf kunnen de gevolgen desastreus uitpakken. Uit het onderzoek blijkt dat 13% van de respondenten open WiFi-netwerken ook gebruikt voor werk en zakelijke transacties, waarvan zelfs ruim 2% voor banktransacties. Hiermee brengen deze gebruikers ook hun bedrijf in gevaar. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, wachtwoorden of email adressen en deze misbruiken voor bijvoorbeeld CEO-fraude. Cybersprint waarschuwt met name voor deze zakelijke gevaren. Het Haagse cyber security bedrijf helpt organisaties te beschermen tegen onder andere datalekken, CEO-fraude en phishing door real-time cyber risico’s te detecteren op alle online kanalen, waaronder social media en het Dark web.

Tips

“Koop een extra databundel bij je provider of een simkaart op je bestemming, zo kan je toch gebruik maken van 3G/4G. Wil je toch graag gebruik maken van openbare WiFi-netwerken, beperk dan de risico’s door een VPN aan te schaffen, dit moet je dan wel van tevoren doen” is het advies van Pieter Jansen, directeur van Cybersprint. Er zijn speciaal hiervoor “MiFi” (Mobiele WiFi) apparaten op de markt waar een simkaart in geplaatst kan worden zodat er vervolgens een hotspot beschikbaar is op het MiFi-apparaat.

Meer tips vindt u bijvoorbeeld op de website van ‘Veilig internetten’.

[iub-cookie-policy]

[/iub-cookie-policy]

US youngsters learn how to use coding & hacking skills

20 young people including 10 American youngsters from Albuquerque and the Navajo Nation in New Mexico will be welcomed in The Hague by Cybersprint on 21 March 2019. The young coding talents will learn how to use their coding and hacking skills in a positive way and to make the digital world safer. They will also see real life examples of how they could use these skills to increase their career opportunities. The programme is part of the CyberHeroes-week which is set up by Cyberworkplace in Rotterdam and the American Embassy in The Hague.

read more

Cybersprint Newsletter

All insights, No spam

Cybersprint Newsletter

All insights,
No spam

Cybersprint respects your privacy, read our privacy statement

Cybersprint respects your privacy,
read our privacy statement

Do you have a question?

Our specialists have the answers